Din iubire pentru folclor, cu tradiții și obiceiuri

Doar din iubire și cu iubire se nasc lucruri minunate…

Se spune că după ploaie vine soare, dar eu spun astăzi că după multă muncă frumoasă care de fapt este o adevărată plăcere, vin sentimente de o bucurie imensă. Asta s-a întâmplat și la noi, la Toaca, în satul mureșean de pe Valea Gurghiului, acolo unde zilele trecute s-a scris o adevărată poveste îmbrăcată în straie populare de sărbătoare.


Cum a luat naștere această poveste? Ei bine, cred că rădăcinile ei se pierd într-adevăr în negura timpului, așa cum spunea domnul senator Cristian Chirteș, prezent la evenimentul nostru de luni, 5 iunie 2017. Spunem asta pentru că nu se poate afirma cu certitudine de când dăinuiește Udatul nevestelor la Toaca și Hodac. Incredibil este faptul că acest obicei se păstrează de sute de ani.


Bucuroși cu toții, cu emoții și fiori, am pregătit împreună, aceste două zile de Rusalii în care s-a lăsat peste sat o atmosferă minunată. Simțeai pur și simplu că vibrează. Nu știu cu siguranță dacă aceasta a fost resimțită de toți, dar pot spune cu mâna pe inimă că a fost simțită la maxim de toți iubitorii de folclor, cu tradiții și obiceiuri, de toții fiii satului Toaca, cei prezenți nu doar fizic, ci și  cu sufletul, de cei ce au fost plecați în depărtări dar au ținut să fie acolo, la vatră, cu această ocazie, cei care au adus cu ei prieteni curioși de ce avea să se întâmple.


A fost o mulțime frumoasă, o mulțime eroică ce s-a luptat cu arșița și razele puternice ale soarelui sau cei care pur și simplu s-au bucurat de vremea bună care a fost o binecuvântare și nu a dat bătăi de cap organizatorilor. Au fost oameni frumoși care și-au bucurat inimile cu momentele minunate pregătite de artiști minunați. De la cei mai mici copilași de 2 ani îmbrăcați cu drag cu portul popular, până la cei mai în vârstă ce au zâmbit văzând că cei tineri iubesc și duc mai departe adevăratele valori.


Sfânta liturghie de duminică a adus la Sfânta Biserică multă puritate, multă lumină, mult alb ce lumina și el în straie purtate cu atâta bucurie, straie populare realizate cu multă trudă și pasiune de către bunici și mâini pricepute în multe ore de nesomn. Troița mutată lângă vale, a făcut din curtea Căminului Cultural  și pajiștea din umbra `nalților brazi, locșor deosebit de sfințire a apei ce curgea domol pe fundal.


Seara a adus cu ea balul menit să bucure toate vârstele, baluri în amintirea celor la care ai noștri părinți fugeau pe geam, peste deal prin tufișuri ascundeau papucii de schimb pe care urmau să îi recupereze spre dimineață când se întorceau spre case cu sufletul voios și gata să înceapă munca de a doua zi, deși orele de somn fuseseră transformate în ore de joc și voie bună așezată de strune.


A doua zi a venit repejor, cu picioare obosite, dar pentru că suntem oameni învățați, eram gata de minunatul spectacol ce a ținut până la lăsatul serii. Mulțumiri deosebite țin a aduce celor care au oferit o mână de ajutor, mai mare sau mai mică, după putință, dar fără de care nimic din ce a fost nu ar fi fost așa. O poveste mai în amănunt despre Udatul nevestelor de la Toaca își va găsi locul printre multe altele de suflet,sper, în curând.

Până atunci, încă savurând această feerie,

vă las zicând ,,Doamne-ajută!

La toți sănătate multă!” …

Dragostea mare să crească,

Folclorul să dăinuiască…!

Cu mult drag și nostalgie,

fata creață cu drag mare de folclor,

Carmen-Ioana Frandeș.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s